Troll har alltid funnits i de Svenska folksagorna. Och ingenstans finns de så gott om dem som i de Värmländska bergen och skogarna.
Trollens utseende kan variera, från små, ganska "söta", varelser till stora, groteska och oberäknerliga bestar. Dock känner man alltid igen dem på svansen, dess spetsiga öron och den breda näsan. 

I motsats till skogsrået som lever ensam, lever trollen i grupper. Men de trivs också i närheten av människor - som de dessvärre gärna rövar bort när de får chansen.

Trollfamiljen bor djupt inne i skogen, kanske under ett stort klippblock, under jorden eller en rotvälta. Man kan också finna dem djupt inne i berget.

De som råkat på ett troll berättar om dess platta, breda fötter med bara tre eller fyra tår på varje fot.

Det är svårt att få syn på ett troll - de avskyr dagsljus och visar sig bara efter solnedgången. Men även då är det svårt att få syn på dem - De kan nämligen göra sig osynliga.

Det utnyttjar sin osynlighet då de stjäl mat och byter trollungar mot människobarn. En trollmor vill nämligen så gärna att hennes trollunge ska få en god mänsklig uppfostran. Misstänker man att man fått en bortbyting i huset kan mamman hota att stoppa in trollungen i ugnen. Då kommer trollmor rusande för att skydda sin unge, och man får tillbaka sitt eget barn! Det bästa är dock att låta döpa sitt barn så fort som möjligt - troll avskyr allt som har med kristendom att göra!

Troll är giriga och samlar allt guld de kan få tag i.
Ett vanligt uttryck är ju som alla vet "Rik som ett troll"!
Att få syn på en trollskatt är svårt, trollen skyddar sina guldtackor genom att få det att se ut som något helt annat. Och ve den som vill försöker komma åt skatten! De som letat har återfunnits som rengnagda skelett...

Möter du ett troll ska du vara vänlig och hövlig...
Men råkar du ut för ett ilsket troll - spring så fort du kan till närmaste kyrka - det är det enda som kan rädda dig!