Huldufolk är en sorts varelse som liknar människan väldigt mycket, men bor i stenar. De är väldigt kända på Island. De är lite mindre än människan och tillhör en annan värld. 

 

Huldufólk ( isländska dolda människor  från huldu- "som hänför sig till sekretess" och folk "folk", "folk") är älvor i isländskafolklore . Byggprojekt i Island är ibland ändras för att förhindra skada klipporna där de tros leva.  Enligt dessa isländska folk tro, bör man aldrig kasta stenar på grund av möjligheten att träffa huldufólk.

 

Isländska trädgårdar har ofta liten trä álfhól (elf hus) för älvor / gömda människor att leva i. En del islänningar har också byggt små kyrkor att konvertera älvor till kristendomen. President Ólafur Ragnar Grímsson har förklarat att det finns huldufólk berättelser genom att säga: ". Islänningar är få till antalet, så i de gamla tider vi fördubblat vår befolkning med berättelser om älvor och älvor" 

 

De är också en del av folklore i Färöarna .  I färöiska folksagor, Huldufólk sägs vara "stor i build, deras kläder är alla grå och deras hår svart. Deras bostäder är i högar, och de också kallas alver. " De ogillar också kors, kyrkor och elektricitet.

 

Haukur Ingi Jonasson teolog och psykoanalytiker, skriver:

"De imaginära älvor och gömda människor är en annan fascinerande projektionen av den isländska psyket på naturen. Dessa varelser lever i underjorden precis under under marken i berg och kullar. Isländska folklore innehåller två konton ursprung älvor. Ett krav som de är otvättade barn Eva att hon ville gömma sig från Gud, alltså symboliskt representerar aspekter av människans personlighet som jaget anser vara oönskad. Som en allvetande Gud vet allt, men bestämde han att oavsett människor försöker gömma sig från honom skulle han gömma sig dem. Den andra hänsyn till ursprung älvor anser att dessa varelser skapades vid den tidpunkt då Gud skapade en kvinna för första människan, Adam. Eftersom kvinnan visade sig vara mycket svårt att hantera (för båda Adam och Gud), ändrade Gud sin plan genom att skapa en man för henne, vilket motsvarar hennes okuvlige natur, och gav honom namnet Alfur. Hon hette Alvor, och alla älvor och troll härstammar från dem. Båda berättelser pekar mot en manlig tendens att skylla kvinnor för deras provokation, liksom förtrycket av unaccepted tendenser. Många saker tyder på att gömda människor har sitt ursprung i vårt undermedvetna: De liknar oss på många sätt, även om de är mer andeliknande och osynliga, och visa alverna, måste antingen ges tillstånd av dem, eller har en speciell förmåga. De kan ha supra-mänskliga kapacitet; och de kan vara både bättre och sämre än människor. För att provocera sin vrede innebär problem utan för att hjälpa dem i kristider innebär välsignelser som ett resultat de är kraftfulla, respekterade och fruktade. Den dolda människor har olika mänskliga egenskaper, och trots att de lever längre än vad vi gör, de är födda och de dör precis som vi gör. De äter och dricker, spela instrument, har lampor i sina hus, fiska, flytta bostäder, och hålla djuren, även om de är mer produktiva än de av människan. Traditionell tro anser att det finns både bra tomtar och dåliga älvor, ljusa älvor och mörkt. Ljus alver lever närmare till gudarna och är kristna. De dyrkar i kyrkor som kan identifieras i bildandet av stenar eller kupolliknande grottor. De mörka älvor bor i marken. Den dolda människor lever inte bara i kullar och stenar, men i havet och sjöar samt, och även i luften. Älvorna lever inte i bränd lava för det är boningen av onda andar och död. Det är möjligt att lära sig magi (hur man påverkar det undermedvetna andra med psykiska krafter) från dolda människor. De kan vara mycket förförisk, men om du inte gör vad de vill de vända mot dig -. Och om du accepterar vad de erbjuder (eller identifiera sig med de psykiska innehåll som de representerar) riskerar du att bli galen 

Flera forskare har kommenterat sambanden mellan dolda människor och den isländska naturen. BS Benedikz, i sin diskussion av Jón Árnason gruppering av folksagor om älvor, Vatten invånare, och Troll tillsammans, skriver: