Häxprocessen i Torsåker var en rättsprocess i Torsåkers socken i Ångermanland. Det var den största häxprocessen under häxhysterin Det stora oväsendet 1668–1676, och den största häxprocessen någonsin i Sverige.

År 1674 hade den häxhysteri, som lett till häxprocesser i flera landskap sedan målet mot Märet Jonsdotter i Lillhärdal 1668, nått Ångermanland. Den 15 oktober 1674 började en rättegång på gästgivaregården i Hammar i Torsåkers pastorat. Ett sjuttiotal sockenbor från TorsåkerDal och Ytterlännäs stod anklagade för häxeri. En av de mest drivande personerna bakom häxprocesserna var prästen Laurentius Hornaeus.

Anklagelsen gällde utövande av trolldom och bortförande av barn till Blåkulla. Totalt halshöggs och brändes 71 personer den 1 juni 1675. 65 var kvinnor (var 5:e kvinna i Torsåkers pastorat), 2 var män och 4 var pojkar. Enligt vissa källor avrättades 9 personer redan den 28 mars och resterande 62, den 1 juni på Häxberget i nuvarande Kramfors kommun för påstådda blåkullafärder och sexuellt samliv tillsammans med djävulen.

Det är Sveriges största dokumenterade massavrättning i fredstid som genomfördes med stöd av gällande lagstiftning. Totalt avrättades cirka 300 människor för trolldom i Sverige under häxjakten 1668–1676. Ytterligare ett hundratal blev anklagade och dömda till lägre straff. Först sedan barnvittnenas opålitlighet hade avslöjats under processerna iStockholm 1676 avtog häxprocesserna.

Först 1779 avskaffades straffet för trolldom i lagboken.