Röjden ligger djupt inne i finnskogarna, långt bortom allfarvägarna. kantad av uråldriga granar som växer så tätt att de bildar en mörk vägg.

Röjden boende vid sin veranda. Hen guidar till korset och Velguna o

– Vi är väl fem, sex fast bosatta som är kvar här i byn, säger en Röjden boende

 Sanla-August tjänade som dräng på gården som kallades Velguna. Han blev vittne till en del av de mycket märkliga fenomen som ska ha utspelat sig där under några år i början av förra seklet.

På den tiden var det liv och rörelse i Röjden. Husen var fulla med barn.

Men på Velguna fanns det bara gamla människor. Henrik  var 80 år, hans blinda hustru Marit och hennes syster Britta var något yngre.

Röjden boende berättar att det hela började i ladugården.

Gång efter annan stod korna ute i snön, trots att de hade varit ordentligt fastbundna och trots att ladugårdsdörren var igenbommad.

Sedan började stenar komma flygande då de gamla kvinnorna satt och mjölkade.

Men det skulle bli värre.!

Saker började hända inne i huset också. Husgeråd kastades omkring, tallrikar flög upp och ner och krossades. Besökare i huset såg hur den tunga vattensån gled fram genom luften buren av en osynlig kraft.

Det sägs att sängarna ställde sig på ända. Och att den blinda Marit kände på sig när det var på väg och varnade med orden ”Nu kommer de små grå”.

– Farfar var borta och gjorde militärtjänst. På väg hem fick han höra historierna om Velguna vid varje skjutsstation. Han blev irriterad och tyckte att de pratade skit om hederligt folk, säger Röjden boende.

När Sanla-August kom hem till Röjden gick han raka spåret till Velguna för att kolla läget. Där var allt lugnt – för tillfället.

Men när han gick ut ur huset och stängde dörren bakom sig kom det ett väldigt brak där inifrån, en smäll som hördes ända ner till skolan i byn.

Bänken Sanla-August precis hade suttit på, en tung pjäs tillverkad av en kluven stock, hade kastats upp i taket och kraschat ner i golvet.

– Ljudet var så högt att det hördes ända till skolan, barnen och läraren hörde det. Alla såg den spruckna bänken. Åldringarna i stugan skulle aldrig ha orkat kasta den så den sprack. Och de hade ingen anledning att låtsas eller hitta på, de ville inte ha några sensationer. De ville bara att det skulle sluta, säger Röjden boende!

Präster o professorer åkte dit för att studera händelserna !! I Velguna by..

Biblarna kastades i luften av okända krafter och psalmböckerna likaså.

en präst knäppte händerna för att be! då for kaffebrännarn på prästens knogar!

han sa helt annat än den bön som var tänkt att sägas.

Det finns en mycket märkligt kors i marken i Röjden som ingen kan förklara hur den kom dit och inget växer på den markbiten!

 

Den märkliga stenarna !

Korset i röjden !

Här växer inget på denna markbit ! hur den har kommit till är det ingen som vet!!